Бял Таралеж / White Hedgehog



Бял Таралеж


Рецептата за този Бял Таралеж идва от една стара рецепта на Мама Нели, която на времето ни правеше един чуден Сладък Салам, който свършваше за отрицателно време. Да не се хваля много, но и моят Таралеж свърша почти за същото време, защото стоейки в хладилника постоянно почукваше с игличките си и молеше да бъде изваден на по-топло! ;-)

Ще ви представя и двете рецепти, изберете сами коя от двете да опитате! :-)


Сладък Салам
Oт Мама Нели


2 кутии Обикновени Бисквити (от коравите)
2 ч. ч. Захар
2 ч. ч. Орехи
4 Яйца
Какао
Ванилия

*******

Бял Таралеж
От Мими


400 г бисквити (меки)
250 г захар
100 г стафиди
150 г лешници = 1 ч. ч.
1 к. л. ванилия
3 с. л. какао
1 ч. ч. Прясно мляко
125 г. масло
За декорация: шоколадови пръчици, бадеми или каквото имате.




*******

Приготовление
Бисквитите са начупени на парчета, не са смлени на ситно!
Ядките смлени по-ситно.

Моя Таралеж е с меки бисквити, защото в момента имах такива. Иначе за мен най-добри са тези най-евтините български корави бисквити!

В по-голям съд объркваме всички сухи продукти. 

Отделно на огън затопляме леко млякото със захарта, после добавяме и маслото към тях, колкото да се разтопи.

Със сместа заливаме сухите объркани продукти и бъркаме с лъжица докато получим хомогенна смес.




Оформяме като Торта Таралеж. Окрасяваме по желание.





Слагаме в хладилника поне 4 часа за да се стегне добре. Добре е съда да е покрит плътно с наелоново фолио за да не поема от миризмите в хладилника! 
 



Да ви е Сладко! :-)