Камби на Фурна - Kambi na Furna


Камби на Фурна 

Туршия за зимата


На времето у дома ми се правеха поне 3-4 типа туршии, които бяха желана добавка за зимната трапеза. В приготвянето на един от тях се бях специализирала аз и никой друг не можеше да ги прави така вкусни. Ех, малко самореклама да си направя. :-)

Един ден някой ни каза една рецепта за Камби на Фурна. И оттогава до ден днешен аз продължавам да правя и тук тези Камби на Фурна. Трябва да знаете още, че всеки, който ги е опитал, ги е харесал и пожелал да си направи.

На времето майка ми правеше в едно каче пълнени камби и те бяха действително много вкусни, но в предвид, че бях направени под олио поне за мен бяха малко тежки за ядене. Затова сега предпочитани Камби стана именно тази рецепта.

И така...

Време е да се омацаме

Че ще се омацаме, ще се омацаме, ама не толкова много, колкото време ще ви е необходимо да ги направите.
В рецептата няма нищо сложно и всеки, който желае с лекота ще ги направи.
През годините аз обогатих леко рецептата добавяйки по някое парченце морков във всяка камба.

Какво е необходимо за да се омацаме?

  • Камби - толкова, колкото искате
  • Кервиз + Магданоз
  • Моркови
  • Сол
  • Захар
  • Зехтин
  • Оцет
  • Дву или Трилитрови буркани или по-малки

Тъй като количеството на продуктите за всяка камба зависи от самите камби, ще ви дам ориентировъчни показатели.

Мерки за 1 камба

  • Щипка смес от кервиз + магданоз
  • 3-4 (или повече) резенчета моркови
  • 1 каф. лъж. непълна Сол
  • 1 чаена лъж. препълнена Захар
  • 2/3 суп. лъж. винен Оцет
  • 1 суп. лъж. Зехтин


Моите Предпочитания

Аз лично предпочитам червените камби, но човек прави с такива, каквито успее да намери, било то големи или малки дори, все вкусни стават.
Ако ползвате олио, може и с него да ги направите, но не забравяйте, че зехтина е много полезен и подпомага разграждането на холестерола.
Ако не може да намерите Камби, може с подходящи чушки да получите подобен речултат.
Когато правя Камби на Фурна обикновено правя всичко паралелно, но кой както си предпочита.
Продуктите, които подготвям са обикновено 10-12 кг камби, 1 пак. Сол, 2 кг Захар, 2 бут. Зехтин, 2 бут. Оцет, но те винаги идват в повече отколкото е необходимото количество.
! Никаква вода не се използва при тези камби !

Предварителна Подготовка

Измиваме камбите и почистваме много добре от семената.
Обелваме морковите и нарязваме на кръгчета.
Накълцваме Кервиза и Магданоза на ситно, но не много ситно.
Подготвяме си 2 тави за смяна.

Време е да се омацаме

Омазваме тавата леко с олио, по-късно тя ще се омаже и допълнително.
Нареждаме в тавата първо камбите.
След това слагаме във всяка камба по малко смес от кервиз + магданоз и 3-4 кръгчета морковчета. Ако желаете и ако камбите ви са по-големи, може и повече морковчета на сложете.
След това последователно слагате: 1 каф. л. Сол, 1 ч. л. Захар, 2/3 суп. л. Оцет и 1 суп. л. Зехтин.

Печене на Фурна

Ако правите паралелно почистването на камбите, пълнене и пекане, добре е да печете на по-умерена фурна около 200 градуса. Камбите се пекат докато поомекнат леко и започнат отгоре да добиват лек златист вид, виж на снимката.


Затваряне на камбите

Веднага след като извадите камбите от фурната ги наредете в буркани и веднага обръщате буркана с дъното нагоре за да се запечатат сами. След като изстинат добре бурканите може да се обърнат отново и да се приберат.

Комсумиране

Преди да станат готови за ядене камбите, трябва да изчакате поне 2-3 седмици до 1 месец за да могат допълнително да омекнат и станат по-вкусни за хапване.
Вкусни са както като предястие, така и като гарнитура към основното ястие.


Да ви е сладко и много, много вкусно!


*******


Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :