Печена Солена Тиква на Фурна - Roasted Salted Pumpkin


Печена Солена Тиква на Фурна 


Преди да продължите с четенето тук, ако не сте прочели моя увод към тиквата, моля прочетете тук:
Тиквата в Дома на Мими

Печената Солена Тиква на Фурна става толкова вкусен деликатес, че просто не може да си представите колко е вкусно!
За първи път опитах такава тиква у дома ми тук в Италия и оттогава насам зимно време Печената Солена Тиква на Фурна, Ризотто с Тиква и Печена Сладка Тиква на Фурна се правят постоянно в някой от студените есенно-зимни дни. Така често у дома имаме Първо, Второ и Трето, а понякога и кейк все на базата на тиква приготвени! Но това никак не е зле, като се има в предвид, че тиквата е ниско-калорична и ви гарантирам, че няма да ви отегчи това!

В приготвянето на Печена Солена Тиква на Фурна у дома ми се е специализирал съпругът ми Джанпаоло и той не дава на друг да я приготвя! Още повече, че знаете не е никак лесно да се нареже тиквата, особено на дълги резани, както ще видите на снимките.


Какво трябва за да се омацаме?

Тиква
Пармеджано
Галета
Розмарин
Сол
Зехтин


Преди да се омацаме!

Ако живеете в Италия имайте в предвид, че най-вкусна и най-добрия вариант е да ползвате Тиква тип Венето, те са едни закръглени, но много груби и неравни от външна страна, малко трудни за почистване. Затова пък не са много воднисти и стават много, много вкусни!
Не ви препоръчвам да ползвате от дългите тикви.
Тиквите, които се продават в България обикновено са много воднисти и са добри за приготвянето на Сладка Печена Тиква на Фурна, но не толкова на Солена.
Опитайте се да намерите тиква, която да не е много мека, нито водниста, а по-твърда!
В крайна сметка може да пробвате и с тиква, с която разполагате у дома си.


Хайде да се омацаме!

Тиквата
Почистете добре тиквата от кората и семките и измийте с вода.
Нарежете тиквата на дълги резени около 1,5 - 2 см дебелина от едната страна.

Смес за Покриване
Настържете Пармеджано.
Добавете Галета.
(Ако нямате галета може да запечете обикновен хляб до сухар и да настържите на стъргалото!)
Най-накрая накъсайте и добавете иглички от розмарина.
Разбъркайте всичко заедно.


Подготовка за печене

Наложете оризова хартия на дъното на тавата за печене.
Ръснете тук-там много малко зехтин и с едно парче тиква разнесете навсякъде.
Наредете на един пласт нарязаната на резени тиква в тавата за печене.
Отгоре ръснете много малко и много леко сол върху тиквата.
Върху тиквата ръснете на капки тук-там много малко зехтин.
Покрийте обилно със Сместа за Покриване.
Тук-там може да наредите върху първия пласт и втори пласт тиква, но не покривайте плътно първия пласт!
Отново ръснете малко зехтин като описания на първия пласт тиква.
След това покрийте обилно със Сместа за Покриване и втория пласт тиква!


 
Печене на Фурна

Печете на умерена фурна с вентилатор, на 200 градуса, около 40-60 минути, зависи от тиквата ви! Пече се докато се образува лека коричка и тиквата е достатъчно омекнала за ядене!




Предложение

Ако сте решили да правите заедно и Ризотто с Тиква, добре е първо да сложите да варите тиквата в тенджерата под налягане, след това да приготвите и сложите във фурната и тиквата (може и Солена Тиква и Сладка Тиква на Фурна да си направите) да се пече и едва след това да се заемете с последната и същинска фаза на приготвянето на Ризотто с Тиква. Така ще имате две топли и вкусни ястия в края на готвенето!


Как се консумира?

Печената Солена Тиква на Фурна може да се консумира още топла, но е не по-малко вкусна и извадена от хладилника и придружена с една чаша хубаво бяло вино!

Нека да ви е вкусно, сладко и още по-вкусно дори!!! :-)



*******


Тиквата в Дома на Мими
  Връзка с другите Ястия с Тиква


*******


Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :






No comments:

Post a Comment