Печена Сладка Тиква на Фурна с Дърва - Roasted Sweet Pumpkin


Печена Сладка Тиква
на Фурна с Дърва
 

 
Преди да продължите с четенето тук, ако не сте прочели моя увод към тиквата, моля прочетете тук:
Тиквата в Дома на Мими


А сега ще започна тук със Сладката Тиква на Фурна с Дърва.
Вие всички знаете как се приготвя тя и сигурно си мислите, че там няма тайни за никого, нали?

Да, ама Не!


Сладката Тиква на Баба Минка


Никога няма да забравя тази Сладка Тиква на Фурна с Дърва, която баба ми обичаше да приготвя и аз винаги оставах много приятно изненадана да й отида на гости и да се отзова пред една огромна тава с леко карамелизирана Тиква на малки парченца. Ех, тогава не се радвахме на карамелки и разни други бонбонки. ;-)
A като Тиквата на Баба Минка никой друг не може да прави и не съм яла по-добра!


Тайната на Баба Минка

Винаги съм била на мнение, че тайни особено в готварството не трябва да има. Ако знеш нещо, добре е да го споделиш с останалите, това е и в основата на прогреса, било какъвто и да бил той.
Затова ще ви опиша подробно как правеше много сладка Тиква на Фурна баба Минка.

На първо място мисля, че е от значение и вида на тиквата. На времето по нашия край се отглеждаха най-вече едни такива огромни, кръгли,гладки и с леко сив оттенък. Те бяха и много сладки тикви.

И така...



Какво ни трябва за да се омацаме?

Тиква, колкото си искате
Захар, непременно
Вода
И много време на разположение! ;-)


Хайде да се омацаме отново! ;-)

Подготвяте си подходяща тава за печене.
Обелвате тиквата и отстранявате семките, измивате я.
Нарязвате тиквата на малки кубчета – около 1,5-2 см.
Нареждате кубчетата в тавата едно до друго.
Наливате малко вода, ако след това иска още, ще долеете отново, но топла водичка!
Поръсвате обилно тиквата със захар.


Как да опечем Тиквата на Фурна?

Ей тук идва най-важният момент!
Печем Тиквата на Фурна с Дърва, но от тези, които си имат и фурна за печене.
Ето тук е цялата тайна на печенето!
Във фурна на дърва Тиквата се пече умерено и много бавно.
Когато се запече леко отгоре, баба ми я изваждаше и я слагаше върху печката, но близо до комина, а не под силния огън, да се запече леко и отдолу.
След това, ако е още необходимо отново слагаше за малко във фурната за да се запече още малко отгоре.


Резултата

Най-вкусната Печена Тиква на Света! ;-)
Така в края на печенето резултата беше една огромна тава с много леко карамелизирана отгоре тиква, която беше толкова вкусна, че на човек му идеше да излапа цялата тава!!! :-)
Ей такава Тиква като тази на Баба Минка никой друг не съм срещала да прави!!!

Ако Ви е харесал този начин и най-вече, ако имате подходяща печка на дърва опитайте, няма да съжалявате!

Да Ви е много, много Вкусна и Сладка Печената Тиква на Фурна с Дърва! :-)




*******


Тиквата в Дома на Мими
  Връзка с другите Ястия с Тиква


*******


Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :