Чушкалаци на Фурна "Мими" - Piperoni in Forno "Mimi"


Чушкалаци на Фурна "Мими"




Едва ли ще изненадам особено много всеки един от вас, който дръзне да погледне тази рецептата, освен с огромните Чушкалаци, но все пак реших да опиша как се приготвят те, защото знам, че има и много млади, които искат тепърва да се научат да готвят.

Защо Чушкалаци?

Много е просто, аз ги нарекох така. Защото там, където живея, няма нормални чушки като тези в България, а в действителност са огромни и аз всеки път трябва да ги подбирам, колкото се може по-малки. Все пак една тава се пълни с 10, мах 12 Чушкалака. За сметка на това пък тук целогодишно могат да се купят пресни чушки. И така вчера ми се преядоха много и си сготвих от тях. ;-)

За тези, които се чудят защо съм нарекла тези Чушки Чушкалаци искам да кажа, че не влагам лоши чувства в това. В Пиемонте, където живея отглеждат такъв вид чушки и е едно огромно състезание кой ще произведе по-големи чушки и по-месести. За сравнение, в един троен Български чушкопек е невъзможно да влезе една подобна чушка и когато правя Лютеница обикновено трудно намирам малко по-малки огромни чушки, други просто няма на пазара.

Пълнените Чушкалаци на Фурна все пак си е типично Българска Рецепта и тя е една от най-обичаните в моя дом. Лично за мен това ястие е средно тежко, защото освен месо има и доста ориз в него.

И така, нека да се омацаме отново ...


Какво ни трябва за да се омацаме?

Аз лично винаги слагам количествата на месото и ориза на око, но нещо приблизително ще ви кажа.

Продукти за 10-12 Чушкалака:?

800 гр кайма
800 гр ориз
2 глави червен лук
1 кутия доматено пюре
2 кубчета бульон
Зехтин
Сол
3-4 щипки Чубрица
1 ч. л. Куркума
Магданоз

Преди да се омацаме

Броя на Чушкалаците е по ваше желание, съобразете го с количеството на останалите продукти.
Както казах количествата на каймата и ориза са приблизителни, най-добре да прецените вие колко ще ви трябва и за какви чушки.
Лично аз предпочитам червените пред зелените и жълти чушки, по-вкусни са!
Каймата задължително да е смес от свинска и телешка!
Ползвам червен лук, защото той е по-малко лютив и по-вкусен.
Използвам зехтин, защото той е по-здравословен и вкусен.
Кубчетата бульон аз ги слагам за вкус, може и да ги пропуснете. Може и други подправки по желание да добавите.
Куркумата е също по желание, тя предава един свеж вкус на ястието и ми е една от любимите подправки.
Чубрицата и Магданоза обаче са задължителни!

Време е да се омацаме

Почистете добре Чушкалаците от семките. Аз правя това преди всичко друго.
После се заемете със сместа за пълнене.

Да приготвим Сместа за Чушкалаците



Нарежете лука на ситно и много леко задушете в зехтина.
Добавете каймата и бъркайте докато промени цвета си.
Към каймата добавете и 2 кубчета бульон.
След като каймата промени леко цвета си, добавете ориза и бъркайте малко докато се омаже добре.
Добавете сол на вкус и куркумата.
Време е да се сложи и доматеното пюре. Отново бъркайте малко за да стане хомогенна смес.
Най-накрая добавете чубрицата и магданоза и веднага отнемете от огъня.


Пълнене на Чушкалаците



Напълнете Чушкалаците с количество по желание. Аз обичам да ги напълня добре, така че после 1 чушка стига за 1 порция.
Във всяка чушка добавете топла вода, толкова колкото може да побере.
Поръсете отгоре чушките с брашно за да се образува нещо като капаче.
По желание може да им сложете изрязано от домат капаче.
Полейте Чушкалаците леко със зехтин отгоре.
Добавете около 1 пръст топла вода в тавата.


Печене на Чушкалаците



Сложете в предварително загрята фурна Чушкалаците да се пекат.
Когато започнат леко да прегарят отгоре, сложете алуминиево фолио върху тях и продължете да печете докато ориза се свари добре.
За да сте сигурни, че Чушкалаците са готови, с вилица вземете и опитайте сместа.
Преди да извадите Чушкалаците, ако обичате премахнете алуминиевото фолио и още малко леко запечете чушките отгоре.


Време е да си ги хапнем сладко!



 


Ако сте напълнили добре чушките със сместа, то 1 чушка ви е достатъчна за 1 порция.
Ако обичате Чушките на фурна и с кисело мляко, то добавете си към всяка чушка в чинията толкова, колкото желаете. Киселото мляко прави ястието не толкова тежко и много вкусно!





Да Ви е много, много сладко!!!


*******


Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :






No comments:

Post a Comment