Ризотто с Тиква – Тиква с Ориз - Risotto di Zucca


Ризотто с Тиква 
или
Тиква с Ориз



Преди да продължите с четенето тук, ако не сте прочели моя увод към тиквата, моля прочетете тук:
Тиквата в Дома на Мими

Тази рецепта дължа най-вече на моето семейство в Италия и преди всичко на моя свекър Олиндо. Той беше много добър готвач и когато приготвяше нещо държеше да подчертае кои са най-важните и основни моменти в приготвянето на дадено ястие.
Като продължение сега у дома ми тази рецепта се изпълнява почти само от съпруга ми, но трябва да ви кажа, че така приготвен оризът става много, много вкусен и ви гарантирам, че ще си оближете пръстите!


Какво трябва за да се омацаме?

Преценете само колко порции искате да направите и изчислете по следния начин:
100 г ориз (за 1 човек)
100 г тиква (за 1 човек)
200 г вода (на всеки 100 г тиква)
1 кубче зеленчуков бульон
Пармеджано - колкото прецените. „Колкото повече, толкова по-вкусно!“, така казва съпругът ми.
Лук
Зехтин
Сол


Преди да се омацаме!

Ако живеете в Италия имайте в предвид, че най-вкусна и най-добрия вариант е да ползвате Тиква тип Венето, те са едни закръглени, но много груби и неравни от външна страна, малко трудни за почистване. Затова пък не са много воднисти и стават много, много вкусни!
Не ви препоръчвам да ползвате от дългите тикви.
Тиквите, които се продават в България обикновено са много воднисти и са добри за приготвянето на Сладка Печена Тиква на Фурна, но не толкова за Солена Тиква.
Опитайте се да намерите тиква, която да не е много мека, нито водниста, а по-твърда!
В крайна сметка може да пробвате и с тиква, с която разполагате у дома си.


Предварителни приготовления

Почистете, измийте и нарежете тиквата на малки парчета.
Добавете едно кубче зеленчуков бульон и малко сол.
Сложете в тенджера под налягане за около 15-20 минути. Ако тиквата е по-твърда може и малко повече. Водата да е долу-горе на 100 г тиква по 200 г вода.
След като отворите тенджерата под налягане тиквата трябва да е достатъчно разварена. С миксер разбийте добре тиквата във водата за да стана на рядък бульон.


Хайде да се омацаме сега :-)

Накълцайте една средно голяма глава лук и леко, много малко задушете с малко зехтин, колкото да поомекне.
И сега тук много важно е, казваше моят свекър, да добавите измития предварително ориз и да разбъркате за около 1-2 минути на огъня заедно с лука колкото да се запече много леко ориз.
След това започвате да добавяте с черпак от горещия рядък бульон с тиква към ориза. 
Започвате да бъркате постоянно и след като бульона се абсорбира, добавяте нов черпак от него.
И така докато ориза е готов.
Точно преди да свалите от огъня добавете към ориза малко настъргано пармеджано и разбъркайте добре.


Кога е готов ориза с тиква?

Внимавайте, не бива да преварявате ориза. Той трябва да се отнеме от огъня тогава, когато е все още много леко твърд, защото и след отнемането му той продължава да се готви в собствената си пари. Също така ориза не бива да е прекалено твърд когато се свали от огъня, а масата му трябва да може добре и лесно да се разбърква без да се захваща много.


Предложение

Ако сте решили да правите заедно с Ризотто с Тиква и Печена Солена Тиква на Фурна, добре е първо да сложите да варите тиквата в тенджерата под налягане, след това да приготвите и сложите във фурната и тиквата (може и Солена Тиква и Сладка Тиква на фурна да си направите) да се пече и едва след това да се заемете с последната и същинска фаза на приготвянето на Ризотто с Тиква. Така ще имате две топли и вкусни ястия в края на готвенето!


Хайде на масата!

Сервирайте в дълбоки чинии. Отгоре гарнирайте с още пармеджано!
Яде се топъл, веднага след като се отнеме от огъня!
Не забравяйте и една чаша хубаво бяло вино!

Гарантирам Ви, че тази рецепта ще ви хареса много и пак ще искате да опитате!

Да Ви е сладко и много, много вкусно! :-)



*******


Тиквата в Дома на Мими
  Връзка с другите Ястия с Тиква


*******


Посетете Моите Уебсайтове / Visit My Websites :